16. 5. 2024   |   svátek má Přemysl
 

Domácí sekaná pečeně

Název Množství a jednotka
mletá vepřová plec 1 kg
vejce 6 ks
strouhanka 1/2 hrnku
mléko 150 ml
cibule 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 6
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)



Postup
Na přípravu sekané se obvykle doporučuje míchané vepřové s hovězím masem, hovězí je ale suché, já používám většinou mletou vepřovou plec, někdy si k ní nechám namlít (nebo si namelu, ale to se mi chce málokdy) kousek bůčku. Kdo má rád jemnější strukturu, namele si maso dvakrát.

Mleté maso dáme do mísy, přidáme dvě vejce, 4 stroužky utřeného česneku, osolíme (na 1kg masa dávám 1 1/2 čajové lžičky soli), přidáme zarovnanou lžičku majoránky, půl lžičky tymiánu, 2 lžíce plnotučné hořčice, najemno nakrájenou osmahnutou cibulku, lžíci hladké mouky, opepříme a přidáme půl hrnku strouhanky nabobtnalé v mléce - dám půl hrnku strouhanky a zaliju mlékem do plného hrnku, nechám nasáknout. Přidáme trochu tekutiny: buďto asi 50 ml čisté minerálky, studenou vodu, masový vývar nebo třeba pivo. Maso se tekutinou napije a lépe se spojí.

Směs promícháme nejprve vařečkou, pak prohněteme rukama alespoň pět minut - hnětení je důležité proto, aby výsledná masa byla pěkně celistvá. Vařečkou potřebné hutnosti nedosáhneme. Pokud se nám zdá směs řídká, zahustíme trochou strouhanky. Masovou hmotu necháme chvíli odležet v lednici, přísady se "rozvinou". Ale nutné to není. Nachystám si maso a mezitím co odpočívá, si uvařím zbylé 4 vajíčka natvrdo, kterými sekanou naplním.

Ze směsi vytvořím navlhčenýma rukama dvě šišky, dlaní v nich udělám podélně rýhu, vložím do každé šišky dvě vařená vajíčka, zabalím, uhladím a vložím do pekáče. Vykládám pekáč natenko nakrájenou slaninou, sekaná se tak nepřichytí. Povrch potřu bílkem a posypu celým kmínem, nebo jej potřu plnotučnou hořčicí. Podliju 100 ml vroucí vody a dám do vyhřáté trouby na 190° odkryté péct. Po 15 minutách zmírním teplotu na 160°a každou chvíli, co 7 - 10 minut podlévám výpekem, pokud je potřeba, doliju vroucí vodou. Celou dobu peču odkryté a doba pečení je asi hodina.

Podáváme s bramborovou kaší a kyselýma okurkama.

Tip:
U sekané, aby nepopraskala, jsou důležité tři věci:
- přidat trochu tekutiny. Maso nasákne, je lepkavější a směs pak hutnější.
- hnětení - je třeba pořádně směs prohníst dlaněmi a prsty, opravdu alespoň pět minut, aby se všechno pěkně propojilo a hmota byla co nejcelistvější
- nejprve péct na vyšší teplotu, maso se zatáhne, pak teplotu snížit na 160°a neustále polévat výpekem.
- při tomhle postupu je prakticky jedno, čím sekanou potřeme, nepopraská ani potřená bílkem, ani hořčicí.
A když přece popraská? A komu to vadí? Na chuti to nijak neubere, naopak, toho opečeného okraje je více :-).


Další fotografie
 


RECEPTY

Kuřecí stehna se smetanovým zelím

Postup: Kuřecí stehenní řízky zlehka naklepeme, osolíme (se solí opatrně, šunka je dost... zobrazit recept

RECEPTY

Maminčin jablkový závin 2

Postup: Na vál prosijeme mouku a přidáme místo prášku do pečiva prášek do perníku. ... zobrazit recept

RECEPTY

Mladé fazolky se slaninou

Postup: Zelené fazolky dáme vařit do vody, kterou jsme osolili. Vaříme jen 5 minut. Pak... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí rohlíčky

Postup: Ze 100 ml vlažného mléka, trochy mouky a droždí necháme vykynout kvásek. Do... zobrazit recept

RECEPTY

Králík pečený s rajčaty a houbami

Postup: Králíka naporcujeme osolíme, opepříme, posypeme kmínem. Do pekáče dáme máslo,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Hrad

Penzion Hrad - středověká restaurace a ubytováníPro všechny pocestné i hosty...